Chipsy – więcej szkody niż pożytku

Aby powiedzieć Tak! dla zdrowia wystarczy jeden krok. Nie trzeba wydawać dużych pieniędzy na porady u dietetyka czy zaopatrywać się w sklepach z naklejką bio. Każdy może zrobić mały krok na własną rękę. Przygodę ze zdrowym odżywianiem można zacząć od rezygnacji ze szkodliwych przekąsek. Jednym z takich produktów są chipsy.

Dlaczego chipsy są niezdrowe

Odpowiadać na to pytanie można by bardzo długo. To, że chipsy bardziej szkodzą niż pomagają, w dzisiejszych czasach wie niemal każdy. Mówiąc o szkodliwości chipsów w codziennej diecie człowieka, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na ich kaloryczność. To ponad 500 kalorii, które znajdują się w stu gramach chipsów. Po drugie, chipsy zawierają ogromną ilość złych tłuszczów, które odkładają się w organizmie zwężając tym samym światło żył i tętnic, a to z kolei najkrótsza droga do miażdżycy. Ponadto, zdecydowana większość chipsów dostępnych na rynku, to produkty zawierające sporo soli. Ta z kolei jedzona w nadmiarze może z biegiem czasu doprowadzić do rozwoju niewydolności układu moczowego. To tylko niektóre aspekty przemawiające za tym, aby więcej nie sięgać po chipsy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *