Jak zrobić bezglutenowe ciasto na pierogi?

Jeżeli z jakiś powodów nie możesz jeść glutenu nie powinieneś rezygnować z pysznych pierogów! Możesz przygotować z powodzeniem bezglutenowe ciasto na pierogi i zajadać się ulubioną potrawą, kiedy tylko masz na to ochotę!

Pierogi z kapustą i z grzybami, a może ruskie?

Do przygotowania bezglutenowego ciasta potrzebujesz przede wszystkim odpowiedniej mąki. Oczywiście mąka pszenna w tym wypadku w ogóle nie wchodzi w grę. Koniecznie kup produkt, który nie będzie zawiera glutenu, nabędziesz go w sklepach ze zdrową żywnością w Internecie lub w sklepach stacjonarnych. Farsz natomiast przygotujesz według tradycyjnego przepisu. Jeśli nie masz żadnych wykluczeń dietetycznych, ani nie stosujesz restrykcyjnej diety, jego skład pozostanie niezmieniony. Dużym problemem dla osób, które robią po raz pierwszy bezglutenowe ciasto na pierogi jest to, że podczas gotowania rozpadają się one. Dlatego bardzo ważne jest, żeby ciasto zagniatać niezwykle energicznie, a następnie przykryć je szczelnie bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na około 15 do 30 minut, by odpoczęło i nabrało właściwej konsystencji. W innym przypadku, kiedy tylko wrzucisz swoje smakowite pierogi do garnka z gotującą się wodą, niestety rozkleją się one i nie będą się nadawały się do spożycia, ani tym bardziej do podania dla gości!

Z czym serwować bezglutenowe pierogi?

Podobnie jak w przypadku tradycyjnych pierogów, pierogi bezglutenowe możemy podawać od razu po wyjęciu z wody lub z zeszkloną na tłuszczu cebulką. Można również je podsmażyć na patelni, na maśle lub na oleju roślinnym. Dobrą wiadomością jest to, że pierogi bezglutenowe można z powodzeniem mrozić. Należy tylko pamiętać o tym, aby nie stykały się one ze sobą. W tym celu najlepiej jest oddzielić je foliowym woreczkiem i włożyć w ten sposób do zamrażarki. Można je wówczas przechowywać około 6 do 4 tygodni. Pamiętaj jednak, że po tym czasie też będą się nadawały do spożycia, ale mogą w bardzo niskiej temperaturze popękać, co oczywiście utrudni późniejsze ich ugotowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *