Kawa – właściwości

Kawa posiada mnóstwo zdrowotnych właściwości. Przede wszystkim ma działanie terapeutyczne, a sam jej zapach potrafi działać odprężająco. Jej dobroczynne substancje stymuluję pracę naszego mózgu, a także niwelują stres. Badania wykazuję, że kawa zmniejsza także zachorowanie na cukrzycę. Ponadto, kawa poprawia nastrój, a także krążenie krwi, dlatego warto spożywać minimum jedną filiżankę dziennie.

Kawa z miodem i cynamonem

Kawę z miodem i cynamonem, możemy przygotować w bardzo prosty i szybki sposób samodzielnie w domu. Potrzebujemy zaledwie kilku składników, w celu stworzenia przepysznej kawy, takich jak: zaparzona kawa, najlepiej lekko mocniejsza niż ta, którą zawsze pijemy; pół łyżeczki miodu, a także szczypta cynamonu. Przygotowanie napoju powinniśmy zacząć od zaparzenia mocniejszej kawy, dzięki czemu zachowamy dominację jej aromatu. Kolejnym krokiem jest dodanie szczypty cynamonu i dokładne wymieszanie całego napoju. Następnie do lekko ostudzonej kawy, dodajemy pół łyżeczki miodu wielokwiatowego wiosennego bądź lipowego. Całość mieszamy, do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Źródło przepisu: https://miodowewzgorze.pl/miod-w-kuchni/kawa-z-miodem-i-cynamonem-przepis-wlasciwosci-i-dzialanie/. Kawę z dodatkiem cynamonu oraz miodu najlepiej jest podawać w przezroczystym naczyniu, w którym będzie zachwycał nie tylko smakiem, ale również wyjątkowym wyglądem. Warto także szczyptą cynamonu oprószyć wierzch kawy dla poprawy doznać smakowych i wizualnych.

Podsumowanie

Ten rodzaj kawy, łączy ze sobą działanie trzech wyjątkowych składników. Kawa – pobudza, mała ilość miodu – zaspokaja zapotrzebowanie na cukier, a cynamon – przyspiesza metabolizm, a także trawienie, dzięki czemu szybciej spala tłuszcz. Z tego względu, taka kawa będzie bardzo pomocna w odchudzaniu. Cynamon dodatkowo pobudza i ożywia nasz mózg, co w połączeniu z kofeiną jest dużym zastrzykiem energii. Napój zalecamy przede wszystkim dla osób pracujących w biurze oraz studentom przed egzaminami. Ponadto cynamon wpływa na poprawę naszego nastroju, dlatego warto właśnie zacząć dzień od filiżanki tego wyjątkowego i bardzo smacznego napoju. Dodatkowo, kawa, łagodzi bóle miesiączkowe, a także reguluje cykle miesięczne. Polecana jest także osobom, które wykonują intensywne prace fizyczne Kolejnym jej ogromnym plusem jest to, że kawa jest niskokaloryczna – filiżanka 250 ml kawy, zawiera zaledwie 5 kcal. Cynamon można zastąpić kardamonem. Obie egzotyczne przyprawy posiadają podobne działanie orzeźwiające. Różnią się jednak smakiem, dzięki czemu możemy za każdym razem poczuć inny smak kawy. Jeśli o smaku mowa to rodzaj miodu ma także kolosalne znaczenie w przypadku dodatku do kawy. Miód wielokwiatowy – wiosenny charakteryzuje się neutralnym smakiem i zalecany jest do kawy. Przyjemnie dosładza gorzką kawę, nie zakłóca przy tym nuty małej czarnej. Miody pozyskiwane latem takie jak: gryczany, spadziowy, lipowy mają intensywny smak i aromat, który może dla wielu z nas zakłócać smak kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *