Przechowanie miodu jest najważniejszym elementem, który wpływa na zachowanie jego cudownych i wyjątkowych właściwości, zwłaszcza tych zdrowotnych. Zasadniczo, miód posiada dość długi okres przydatności (nawet do trzech lat).
Niestety, podczas przechowywania, przede wszystkim w temperaturze 20 stopni jesteśmy w stanie zaobserwować niekorzystne zmiany, które w nim zachodzą. Mianowicie – miód ciemnieje, a także zmieniają się jego proporcje cukrów i znacząco słabnie aktywność enzymów, przez co miód w pewnym stopniu traci swoje zdrowotne właściwości. Bardzo naturalnym procesem, niewartym niepokoju jest krystalizacja, która zachodzi podczas przechowywania produktu. W jej czasie glukoza krystalizuje szybciej, a fruktoza natomiast pozostaje w otaczającym syropie.
Pewne miody są w stanie krystalizować od razu w całej masie, przykładem jest miód rzepakowy, natomiast inne, krystalizują wolno, zaczynając od dolnych warstw. Najwolniej krystalizuje miód akacjowy, który potrafi pozostać w formie płynnej do roku czasu. Warto wiedzieć, że proces krystalizacji nie obniża jakości miodu, a wynika głównie z warunków i czasu przechowywania produktu. Miód, przechowywany w temperaturze 17-18°C szybko krystalizuje, natomiast temperatura poniżej 0°C powoduje zahamowanie krystalizacji, za to w temperaturze powyżej 35°C następuje upłynnianie miodu. Pszczelarze używają specjalnych urządzeń do kontrolowanej dekrystalizaji miodów. W temperaturze oscylującej w okolicy 39 stopni C przez kilka dni miód z krupca przechodzi w patokę. Bardzo ważne jet zachowanie temperatury poniżej 40 stopni, powyżej której tracimy cenne enzymu pszczele.
Miód również bardzo łatwo chłonie inne zapachy, dlatego nie należy go przechowywać z produktami o dość silnym i intensywnym aromacie. Najbardziej korzystne jest przechowywanie miodu w niższych temperaturach, na przykład w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej w szklanym. Nie powinno się przechowywać miodu w naczyniach metalowych, ponieważ miód może zyskać nieprzyjemny, metaliczny smak. Bardzo ważne jest, aby miód przechowywany był w szczelnych pojemnikach. Z uwagi na to, ze należy do produktów higroskopijnych, czyli bardzo łatwo wchłania wodę lub parę wodną z powietrza, jego górna warstwa przy nieszczelnym przechowywaniu może ulec rozrzedzeniu, czego z pewnością wolelibyśmy uniknąć. Tego typu warunki mogą również spowodować fermentację, co spowoduje niezdatność produktu do spożycia. Jeśli po kilku latach miód zacznie się nam fermentować, możemy zebrać łyżką górną warstwę i pozostawić do spożycia pozostałą część miodu. Stary miód można z powodzeniem dodawać do ciast i deserów lub przygotować z niego miód pitny.
Przeczytaj także https://webprestige.pl/jak-mozna-wykorzystac-naturalne-skladniki-takie-jak-miod/.