Od lat nasze społeczeństwo jest wręcz faszerowane cukrem. Od dziecka słyszymy popularne kiedyś hasło „cukier krzepi”. Niestety z czasem okazało się, że ten słodki biały proszek przynosi więc szkód niż pożytku. Coraz częściej staramy się to zastąpić w codziennej diecie. Z pomocą przychodzą nam naturalne substancje znane ludziom od lat. Przykładem może być oczywiście miód.
Wielki powrót miodu
Choć kiedyś poszerzył się z drogim produktem wykorzystywanym przeważnie w okresie świątecznym lub na zmianę z tańszym odpowiednikiem czyli sztucznym miodem, to dziś naturalne miody wracają do łask. Zachwycają nie tylko smakiem i właściwościami zdrowotnymi ale także mal ilością kalorii. Choć miód jest znacznie cięższy od klasycznego cukru i wielu osobom wydaje się, że śledząc nim herbatę decydujemy się na spożycie większej ilości cukru, to tak naprawdę naturalny sposób na śledzenie herbaty prawie nie dostarcza nam pustych kalorii.
Korzystanie z miodu w kuchni i zastępowanie w niej miodem zwykłego cukru pozwoli nam na chwilę zapomnieć i liczeniu kalorii. Użycie miodu będzie miało również zbawienny wpływ na nasz układ trawienne. Do ustawienia miodu nie potrzebujemy zbyt dużego wyrzutu insuliny, a co za tym idzie nasza trzustka odpoczywa. Każdy z nas może to sprawdzić sam. Jeżeli napiszemy w wyszukiwarkę hasło miód kcal, to wyświetli nam się wiele stron z informacjami na temat jego kaloryczności.
W dodatku to właśnie miód ma znacznie bardziej intensywny smak, dzięki czemu możemy użyć znacznie mniejsza porcję niż w przypadku cukru czy innych słodzików. Właśnie z tego powodu to właśnie ten naturalny sposób na głoszenie powinien być naszym pierwszym i najczęstszym wyborem. Na szczęście nasze przyzwyczajenia się zmieniają i coraz częściej kupujemy miód. Bo miód miodowo nie równy, szczególnie że dzisiaj na rynku nie musimy się zastanawiać tylko nad wyborem lipowego czy szachowego. Możemy spróbować miodu faceliowego czy też z dodatkiem soku malinowego. Świat miodów ma nam naprawdę wiele do zaoferowania.