Jabłko – słodycz w zasięgu ręki.

Jabłko

Owoc ogólnie dostępny w naszym kraju. Nie trzeba stawać na głowie żeby go zdobyć. Wystarczy po prostu zerwać go z drzewa. O ile oczywiście mieszka się na wsi. W mieście też wcale nie jest tak trudno. Jabłka obecne są w każdym sklepie i to w przeróżnych odmianach.
Cecha charakterystyczną jabłek jest ich wyjątkowy smak. Są to owoce o bardzo wysokiej soczystości i słodyczy. Jabłka są jednym z owoców, z których najczęściej robi się soki i napoje.

Wartości odżywcze jabłek

Jabłka wartości odżywcze posiadają wybitne. Już jedno jabłko o wadze około 150 gram, to niemalże 10% zapotrzebowania naszego organizmu w witaminę C. Nie jest to wiele, ale jeśli dodamy do tego fakt, iż witamina C pobierana przez organizm z warzyw i owoców jest o wiele łatwiej przyswajalna niż witamina w postaci syntetycznej, w tabletkach. Na tym, korzyść ze spożywania jabłek wcale się nie kończy. Jabłka zawierają jeszcze całe mnóstwo witamin i innych wartości odżywczych. Jeśli chodzi o witaminy, znaleźć można witaminę A, witaminę B, e oraz K.
Jabłka to również bogactwo minerałów. Cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń oraz żelazo. Nie należy zapominać także o dużej zawartości błonnika.

Jaka formę spożywania jabłek wybrać?

Spośród wielu dostępnych przepisów, wykorzystujących jabłko, najbardziej wartościowym pod wzglądem wartości odżywczych jest surowy owoc. Zwłaszcza jego skórka, bogata jest w całe mnóstwo witamin i składników odżywczych. Jabłka wykorzystywane są również do produkcji soków, napojów, wszelkiego rodzaju przetworów i ciast, oraz na wiele innych sposobów.
Jednych z nich może być np. cydr. Jest to napój alkoholowy, składający się z drożdży i soku jabłkowego, który zostaje poddany fermentacji. Jest to jeden z ulubionych napojów Polaków. Charakteryzuje się niska zawartością cukru oraz sporą ilością antyoksydantów, które maja bardzo pozytywny wpływ na starzenie, gdyż opóźniają procesy starzenia, czyli utleniania się materiału biologicznego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *