Jabłko
Owoc ogólnie dostępny w naszym kraju. Nie trzeba stawać na głowie żeby go zdobyć. Wystarczy po prostu zerwać go z drzewa. O ile oczywiście mieszka się na wsi. W mieście też wcale nie jest tak trudno. Jabłka obecne są w każdym sklepie i to w przeróżnych odmianach.
Cecha charakterystyczną jabłek jest ich wyjątkowy smak. Są to owoce o bardzo wysokiej soczystości i słodyczy. Jabłka są jednym z owoców, z których najczęściej robi się soki i napoje.
Wartości odżywcze jabłek
Jabłka wartości odżywcze posiadają wybitne. Już jedno jabłko o wadze około 150 gram, to niemalże 10% zapotrzebowania naszego organizmu w witaminę C. Nie jest to wiele, ale jeśli dodamy do tego fakt, iż witamina C pobierana przez organizm z warzyw i owoców jest o wiele łatwiej przyswajalna niż witamina w postaci syntetycznej, w tabletkach. Na tym, korzyść ze spożywania jabłek wcale się nie kończy. Jabłka zawierają jeszcze całe mnóstwo witamin i innych wartości odżywczych. Jeśli chodzi o witaminy, znaleźć można witaminę A, witaminę B, e oraz K.
Jabłka to również bogactwo minerałów. Cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń oraz żelazo. Nie należy zapominać także o dużej zawartości błonnika.
Jaka formę spożywania jabłek wybrać?
Spośród wielu dostępnych przepisów, wykorzystujących jabłko, najbardziej wartościowym pod wzglądem wartości odżywczych jest surowy owoc. Zwłaszcza jego skórka, bogata jest w całe mnóstwo witamin i składników odżywczych. Jabłka wykorzystywane są również do produkcji soków, napojów, wszelkiego rodzaju przetworów i ciast, oraz na wiele innych sposobów.
Jednych z nich może być np. cydr. Jest to napój alkoholowy, składający się z drożdży i soku jabłkowego, który zostaje poddany fermentacji. Jest to jeden z ulubionych napojów Polaków. Charakteryzuje się niska zawartością cukru oraz sporą ilością antyoksydantów, które maja bardzo pozytywny wpływ na starzenie, gdyż opóźniają procesy starzenia, czyli utleniania się materiału biologicznego.