Kurkuma to jedna z najbardziej charakterystycznych przypraw wykorzystywanych w kuchni indyjskiej. Nie oznacza to jednak, że nie znajduje ona zastosowania w bliższych nam kulturowo potrawach. Przyprawa ta posiada wiele wyjątkowych właściwości prozdrowotnych, które sprawiają, że warto ją wykorzystywać w kuchni. Jakie to właściwości? Odpowiadamy!
Kurkuma – ogólne informacje
Kurkuma to przyprawa, która jest pozyskiwana z korzenia ostryżu. Jest to roślina z rodziny imbirowatych, dlatego też kurkuma często nazywana jest kuzynką imbiru. Do jej wytwarzania wykorzystuje się korzenie, kłącze lub łodygi ostryżu. Są one mielone i w ten sposób powstaje proszek o charakterystycznej żółtej barwie. Znajduje on szerokie zastosowanie w takich dziedzinach jak np. kuchnia, przemysł spożywczy czy kosmetyczny.
Warto wiedzieć, że podstawowym składnikiem kurkumy jest tzw. kurkumina. To właśnie ona jest odpowiedzialna za pikantny smak przyprawy oraz jej żółty kolor. Kurkuma cieszy się największą popularnościach w krajach azjatyckich, gdzie jest podstawowym składnikiem wielu potraw. Z używania kurkumy szczególnie słyną Indie. Posiada ona również sporo właściwości prozdrowotnych, które opisujemy poniżej.
Jakie właściwości zdrowotne ma kurkuma?
Lista korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania kurkumy jest dosyć długa. Wspomniana wyżej kurkumina ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, więc ma swoje zastosowanie w leczeniu chorób zapalnych. Oprócz tego zawarty w kurkumie tumeron jest związkiem, który wspomaga namnażanie oraz różnicowanie komórek mózgowych.
Kurkuma posiada także właściwości antybakteryjne i rozkurczające. Z tego właśnie powodu jest ona polecana osobom, które chorują na wrzody. Przyprawa ta wykazuje również pozytywny wpływ na działanie trzustki, co jest bardzo ważną osobą dla chorych na cukrzycę. Oprócz tego kurkuma obniża poziom cukru i cholesterolu, wspomaga odporność, a w przypadku kobiet łagodzi także bóle menstruacyjne.
W jaki sposób można wykorzystać kurkumę?
Kurkuma to przyprawa, którą można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Ze względu na swoje właściwości barwiące, jest ona wykorzystywana do potraw, którym trzeba nadać żółty kolor. Jedną z najpopularniejszych potraw, gdzie przyprawa znajduje swoje zastosowanie, jest curry. Można jej jednak użyć także do ryżu czy musztardy.
Przyprawę tą można również wykorzystać jako dodatek do azjatyckich zup, z którymi się świetnie komponuje. Dla miłośników dań mięsnych kurkuma sprawdzi się znakomicie w procesie marynowania. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby kurkuma w proszku została wykorzystana do przyrządzania roślin strączkowych czy też jajek.