Cukier jest na ogół obecny w większości produktów spożywczych. Dzięki większej świadomości na temat zdrowego odżywiania, możemy go eliminować z naszej diety. Dzieciom, które preferują słodkie smaki, także powinniśmy ograniczać cukier.
Jedną z rzeczy, które możemy podać najmłodszym jest naturalne kakao. Jego cechą charakterystyczną jest duża zawartość żelaza. Kakao dla dzieci, które zawiera substancje słodzące może upośledzać wchłanianie żelaza.
Kupując zdrowe kakao zwróćmy uwagę na etykietę i sprawdźmy zawartość cukru. Jeśli na 100 gram produktu, 70 to cukier, oznacza to, że nie jest to naturalne kakao.
Kakao dla dzieci bez słodzików może wydawać się zbyt gorzkie. Dlatego należy dodać więcej mleka, aby było smaczne.
Zdrowe kakao jest również składnikiem wielu wypieków. Popularny murzynek bazuje właśnie na kakao. Oprócz tego, że produkt wykorzystywany jest do wypieków lub w formie napojów, możemy posłużyć się nim przygotowując domowe maseczki lub peelingi.
Naturalne kakao możemy kupić zarówno w hipermarkecie jak i w sklepach bio. Produkty z napisem eko czy bio mogą być droższe. Porównując skład kakaa z hipermarketu i sklepu ze zdrową żywnością możemy dojść do wniosku, że mają zbliżony skład. Nie musimy wówczas przepłacać, ale kupić kakao dla dzieci w korzystniejszej cenie.
Przy anemii oprócz spożywania zaleconych produktów, możemy pić zdrowe kakao. Kluczową kwestią jest w tym wypadku to, aby było ono jak najmniej przetworzone i bezcukrowe. Tylko naturalne kakao przyniesie nam realne korzyści dla zdrowia i wzmocni organizm.