Chipsy – więcej szkody niż pożytku

Aby powiedzieć Tak! dla zdrowia wystarczy jeden krok. Nie trzeba wydawać dużych pieniędzy na porady u dietetyka czy zaopatrywać się w sklepach z naklejką bio. Każdy może zrobić mały krok na własną rękę. Przygodę ze zdrowym odżywianiem można zacząć od rezygnacji ze szkodliwych przekąsek. Jednym z takich produktów są chipsy.

Dlaczego chipsy są niezdrowe

Odpowiadać na to pytanie można by bardzo długo. To, że chipsy bardziej szkodzą niż pomagają, w dzisiejszych czasach wie niemal każdy. Mówiąc o szkodliwości chipsów w codziennej diecie człowieka, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na ich kaloryczność. To ponad 500 kalorii, które znajdują się w stu gramach chipsów. Po drugie, chipsy zawierają ogromną ilość złych tłuszczów, które odkładają się w organizmie zwężając tym samym światło żył i tętnic, a to z kolei najkrótsza droga do miażdżycy. Ponadto, zdecydowana większość chipsów dostępnych na rynku, to produkty zawierające sporo soli. Ta z kolei jedzona w nadmiarze może z biegiem czasu doprowadzić do rozwoju niewydolności układu moczowego. To tylko niektóre aspekty przemawiające za tym, aby więcej nie sięgać po chipsy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *