Jednym z trzech makroskładników, które dostarczamy naszemu organizmowi, by funkcjonował on prawidłowo jest białko. Białko służy do budowy tkanek i narządów w ciele ludzkim, a co za tym idzie – odgrywa jedną z kluczowych ról. Pełni wiele funkcji magazynujących oraz transportowych, reguluje procesy biologiczne. Tak samo jak węglowodanów i tłuszczu – nie może zabraknąć białka w spożywanych posiłkach, inaczej skutki mogą być bardzo dla nas przykre (anemia, wypadanie włosów, zmarszczki, obrzęki stawów, zmniejszenie popędu płciowego – a to tylko niektóre z nich).
Skład białek
Białka zbudowane są z 20 różnych aminokwasów. Niektóre z nich to tzw. aminokwasy endogenne (organizm potrafi sam je wytwarzać). Wyróżniamy 8 aminokwasów egzogennych – czyli takich, których musimy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem (leucyna, izoleucyna, walina, treonina, metionina, fenyloalanina, tryptofan i lizyna). Są one niezbędne i nie można ich zastąpić innymi aminokwasami.
Podział
Białka dzielimy zazwyczaj ze względu na ich pochodzenie. Wyróżniamy białka pochodzenia zwierzęcego oraz białka pochodzenia roślinnego. Białko zwierzęce, nazywane jest białkiem pełnowartościowym. Co to oznacza? Otóż tyle, że zawiera wszystkie składniki potrzebne człowiekowi. Białko roślinne – jest natomiast zazwyczaj białkiem niepełnowartościowym, czyli nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów.
Zapotrzebowanie
Zapotrzebowanie na białko zależy od wielu czynników – bierzemy pod uwagę nasz stan zdrowia, wiek, masę ciała oraz stopień aktywności fizycznej. Ogólnie przyjmuje się, że zdrowa osoba o niskiej aktywności fizycznej potrzebuje 0,8 – 1g białka na kilogram masy ciała. Osoby, które chcą zredukować tkankę tłuszczową powinny spożywać około 1,2g g na kilogram masy ciała.
Produkty z największą ilością białka
Wartość podana na 100g produktu:
Produkty pochodzenia zwierzęcego:
- cielęcina (sznyclówka) – 20,5,
- baranina (udziec) – 18,
- dorsz – 17,7,
- halibut – 20,1,
- indyk (piersi) – 21,3,
- jajko (żółtko) – 16,3,
- kurczak (piersi) – 19,3,
- schab wieprzowy – 21,
- tuńczyk – 22,
Produkty pochodzenia roślinnego:
- soja – 34,9,
- soczewica – 25,
- słonecznik – 22,5,
- orzeszki ziemne – 26,
- groch – 23,8.