Każdy z nas chce ugościć swoich bliskich jak najlepiej. W związku z tym przekładamy bardzo wiele uwagi oraz starań, aby przygotować pyszne Dania, które zachwyca uczestników spotkania. W zależności od okazji oraz godziny, na którą planowane jest Spotkanie wybieramy różne propozycje do naszego menu. Jedną z ciekawych i naprawdę pysznych propozycji jest ciasto Malinowa Chmurka na biszkopcie z bloga https://www.ewa-gotuje.pl/malinowa-chmurka-na-biszkopcie-id3157.html. Zachwyca swoim smakiem oraz walorami wizualnymi. Dziś podzielimy się z wami prostym przepisem na jego wykonanie.
Składniki na ciasto
Do wykonania naszej chmurki potrzebować będziesz 600 g Malin, 3 malinowe galaretki, 3,5 szklanki wrzącej wody, 500 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, trzy Łyżki cukru pudru, łyżeczkę pasty z wanilii, 3 białka, 150 g drobnego cukru, dwie łyżeczki Mąki ziemniaczanej oraz 40 g Płatków migdałów.
składniki na biszkopt
– szklanka mąki oczywiście pszennej
– 4 średnich jajek
– 1/2 szkl. cukru
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Do przygotowania galaretki z malinami potrzebujesz:
– 0,5 kg malin świeżych lub mrożonych,
– 3 malinowe galaretki
– 3,5 szklanki wody.
Na krem przygotuj :
– 650 ml śmietanki 30%,
– ¼ kg serka mascarpone,
– półtorej łyżki żelatyny,
– 125 ml wody oraz 3/4 szklanki cukru pudru.
Na bezę potrzebujesz :
– 5 białek,
– szczyptę soli,
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
– 200 gram cukru
– płatki migdałowe do obsypania ciasta
Sposób wykonania
Wcześniej przygotuj biszkopt zgodnie ze sprawdzonym przepisem. Malinowe galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudź Je i wymieszaj z malinami. Odłóż do lodówki do zgęstnienia, tężejącą galaretkę wylej na przygotowany biszkopt. W misce mikserem ubij śmietanę kremówkę, Serek mascarpone, cukier puder oraz pasty z wanilii. Przygotowany w ten sposób krem nałóż bezpośrednio Na galaretkę z malinami. Kolejnym krokiem jest wykonanie bezy. Białka umieszczamy w misce. Ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej, błyszczącej piany. Pod koniec ubijania dodaj skrobie ziemniaczana. Przygotowaną masę umieść w blaszce wysmarowanej masłem Piecz przez około godzinę w temperaturze 140 Stopni Celsjusza. Pamiętaj o posypaniu bezy płatkami migdałów przed włożeniem jej do piekarnika. Gdy Beza ostygnie umieść ją na górnej warstwie kremu.. Nasze ciasto powinno Zostać umieszczone w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie możesz częstować nim swoich bliskich oraz zaproszonych gości. Jesteśmy pewni, że wszyscy będą nim zachwyceni.
Malinowa chmurka smakuje najlepiej po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce., a najlepiej umieścić ciasto na całą noc. Dzięki temu wszystkie smaki się przegryzą i dodatkowo biszkopt oraz beza zmiękną. Ciasto jest tak pyszne, że znika z talerza w mgnieniu oka. Po prostu niebo w gębie. Polecamy i życzymy smacznego.