Cholesterol jest organicznym związkiem chemicznym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Po części jest on produkowany w naszym ciele, a po części przyswajany z produktów, które spożywamy każdego dnia.
Jest to substancja tłuszczowa niezbędna do utrzymania zdrowia, jednak jego nadmiar może prowadzić do wielu chorób, m.in. miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu. Skutki więc mogą być tragiczne.
Wyróżniamy „dobry” i „zły” cholesterol. Transportowany jest w cząstkach zwanych inaczej lipoproteinami, zbudowanych z białek i tłuszczów. Lipoproteiny o dużej gęstości (HDL) – to ten „dobry” cholesterol. Natomiast lipoproteiny o małej gęstości (LDL) – to ten „zły”.
Istnieje gotowy wzór na to, jak powinien wyglądać odpowiedni poziom cholesterolu:
„- cholesterol całkowity i trójglicerydy – poniżej 200mg/dl,
– „zły” cholesterol LDL poniżej 135 mg/dl,
– „dobry” cholesterol HDL powyżej 58 mg/dl, u mężczyzn i 66 mg/dl u kobiet.”
Z czego wynika nadmiar cholesterolu? Przede wszystkim z zaniedbań diety. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru, tłuszczu, wysokokalorycznych produktów – to prosta droga do wyżej wymienionych chorób. Nadmiar cholesterolu nazywamy inaczej hipercholesterolemią. Kluczem do zmniejszenia jego poziomy jest zmiana nawyków żywieniowych oraz zwiększenie aktywności fizycznej. Krótko mówiąc: trzeba zmienić swój styl życia.
Co jeść aby zmniejszyć cholesterol
Przede wszystkim zadbaj o zwiększoną ilość błonnika w spożywanym pokarmie, ponieważ utrudnia on wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Sięgnij po jabłka, grejpfruty, agrest, czarne jagody, soję, fasolę, marchew, dynię.
Ryby morskie, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, orzechy, pestki dyni, słonecznik – te produkty również powinny na stałe zagościć w twojej diecie. Zawierają one witaminy C, A i E – są to antyoksydanty, które wspomagają obniżenie cholesterolu we krwi.
Warto łączyć w swym jadłospisie produkty zwierzęce (np. chude mięso) z warzywami i owocami.
Unikaj potraw smażonych, tłuszczu, śmietany masła, smalcu, koniecznie wyklucz słodycze i ogranicz cukier.
Posiłki jedz regularnie.