Witamina A (inaczej beta-karoten, retinol, prowitamina A, akseroftol) – jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin w medycynie. Odgrywa ona bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Bierze udział w procesie widzenia, wpływa również na wzrost. Ma działanie przeciwnowotworowe, chroni nasz układ oddechowy przed drobnoustrojami, pozwala zwalczać wirusy i bakterie. Ponadto zapobiega zakażeniom, pomaga dbać o prawidłowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Przede wszystkim – jako jeden z podstawowych związków – buduje naszą odporność.
Należy kontrolować jej przyjmowanie, ponieważ nadmiar oraz niedobór witaminy A w organiźmie niesie ze sobą przykre skutki.
Nadmiar objawia się nadpobudliwością i nadwrażliwością. Bolą nas stawy i mięśnie, boli nas głowa, dokuczają nudności i wymioty. Dodatkowo zmienia się wygląd naszej skóry – nabiera ona żółtawej barwy. Nadmiar tej witaminy zaburza również pracę wątroby i zmienia jej wielkość, w kościach natomiast zaczyna brakować wapnia.
Niedobór prowadzi do tzw. „kurzej ślepoty” – widzimy gorzej po zmierzchu. Hamuje nasz wzrost, sprawia, że włosy stają się łamliwe i zaczynają wypadać. Dokuczają nam biegunki. Dopadają nas problemy skórne – trądzik, wysypki i spierzchnięcia. Paznokcie również tracą dobrą formę. Jesteśmy bardziej narażeni na infekcje.
Osoby dorosłe nie powinny przekraczać 1,5 mg witaminy A.
Które produkty zawierają najwięcej witaminy A?
Żródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego (w formie retinolu) oraz roślinnego (prowitamina A).
Głównym źródłem zwierzęcym są podroby, niektóre gatunki ryb i jaja.
Roślinnym natomiast: marchew, czerwona papryka, szpinak, brzoskwinie, morele, wiśnie, sałata.
Najlepsze źródła witaminy A pochodzenia roślinnego:
– marchew, bataty, dynia, szpinak, sałata rzymska, sałata czerwona, roszponka, papryka czerwona, jarmuż,
Najlepsze źródła witaminy A pochodzenia zwierzęcego:
– tłuszcz rybi (tran), produkty mleczne, żółtka jaj, masło, tuńczyk, ostrygi, makrela, jesiotr.